Основна школа у Мачкату обележила Светски дан вода

Основна школа у Мачкату обележила Светски дан вода

timthumb22. март, Светски дан вода, који су Уједињене нације прогласиле пре више од деценије, симболично је обележен у основној школи „Миливоје Боровић“ у Мачкату. Наставници Школе, у сарадњи са представницима ЈКП „Водовод Златибор“, малишане из продуженог боравка упознали су са значајем очувања воде, као једног од најважнијих природних ресурса.

Обележавање овог важног еколошког датума, само је једна од активности које основна школа у Мачкату спроводи у оквиру реализације пројекта Еко школе, у чијем програму се налази већ трећу годину.

„Сви наставници и учитељи својим активностима доприносе реализацији овог пројекта. Дужност учитеља и наставника је да обележе по један еколошки датум. Ја сам са ученицима млађих разреда, који похађају продужени боравак, одлучила да обележимо дан вода, 22. март. За реализацију ове активност помогли су нам преставници ЈКП „Водовод Златибор“. Они су припремили сликовиту презентацију са еколошким порукама о води, како је треба чувати и спречити њено загађење“, рекла је Јелена Гукић, учитељ у продуженом боравку.

slike-mackat-4
Из презентације, коју је за ову прилику припремила хидроинжењер Душанка Жиловић из JКП „Водовод Златибор“, деца су на једноставан и пријемчив начин могла да сазнају пуно информација везаних за очување овог важног природног ресурса.

„Што се тиче здраве пијаће воде на подручју наше општине, ситуација је за сада добра, али ми морамо да тежимо очувању тих пијаћих вода које имамо. То, између осталог, повлачи и регулисање отпадних вода. Општина Чајетина има у плану израду система за пречишћавање на Златибору. У плану су и Мачкат и Сирогојно, тако да идемо у правцу чувања водених ресурса“, каже Жиловићка.

slike-mackatМалишани који су присуствовали презентацији схватили су важност рационалног коришћења водних ресурса, али и важност спрођења одређених метода заштите од различитих извора загађења. Након презентације реализована је радионица, на којој су деца осмислила важне поруке везане за очувања вода. Ове еколошке поруке биће истакнуте на паноу Школе, са циљем да деца на време схвате да вода мора да се штеди и чува, сваког дана, на сваком месту и у свакој прилици.

Извор: Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs


There are many unlawful people who attempt to sell some production of a bad quality, not only replica watches sale. To determine the lawfulness of these operations you can find some online News on replica watches sale resources related to that problem. You ought to understand that you buy some replica watches, so do not think that it will excellently work for hundred years. rolex replica sale are known for their design and outstanding quality and it is the dream of many to wear it on the wrist and flaunt it in style. The name rolex replica sale itself conjures up an image of grandeur and class and they have fascinated people all over the world with their appearance, exclusive mechanism and precision in timing. Among the major rolex replica sale brands, Rolex holds a very important position for its lovely designs and superior quality.