На Златибору у току конференција „Вода 2016″

На Златибору у току конференција „Вода 2016″

slika1

Настављајући дугогодишњу традицију, Српско друштво за заштиту вода и Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда , организује 45. годишњу конференцију посвећену актуелној проблематици коришћењу вода и заштити водних ресурса од загађења. Основни циљ Конференције је промоција и публиковање резултата научног рада, истраживања и студијског рада као и размена идеја и искустава стручњака из области коришћења и заштите вода.

Домаћин конференције, коју организују Српско друштво за заштиту вода и Институт за водопривреду “Јарослав Черни” из Београда, заједно са ЈКП „Водовод Златибор“ из Чајетине и ЈКП „Водовод“ из Ужица, ове године је Златибор и општина Чајетина. Током тродневног скупа биће изложено 67 стручних и научних радова које ће изложити стручњаци из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске. Конференција је, како каже Александар Ђукић, секретар Друштва за заштиту вода Србије, првенствено посвећена проблематици заштите и коришћења водних ресурса.

„Стање наших водних ресурса није добро, али са друге стране није ни тако лоше. Није то зато што их ми много штитимо, него зато што је наша привредна активност веома слаба. Са друге стране, загађивање од стране насеља је претерано и ван свих стандарда Европске уније. Да би се тај систем решио потребни су знање и средства. У питању су велика средства, јер ако желимо да достигнемо стандарде Европске уније, у заштиту вода мораћемо да уложимо скоро девет милиона евра“, објашњава Ђукић.

Протекле године у Србији и региону биће упамћене по катастрофалним поплавама и повременим оштрим рестрикцијама у водоснабдевању поједних насеља услед поремећаја квалитета вода на извориштима. Једна сесија на овом скупу била је посвећена управо катастрофалним поплавамаиз 2014. године, где су изнети финални резултати реконструкције поплава, хидраолошких анализа и свих других података до којих се дошло анализом, како последица тако и самих хидраолошких појава. Ђукић каже да нема изразитих промена у квалитету воде због поплава, јер поплаве су природан феномен. Од њих се не можемо бранити увек, али можемо смањити ризик и евентуално, контролисати штету.

Поред овога друштвена и економска транзиција, као и тешки економски услови пословања постављају нове и теже изазове пред сектор вода у Србији и у региону. Сви ови догађаји су јасан подсетник и упозорење да је неопходно да се начини суштински искорак ка унапређењу рада, одржавања и финансирања водопривредних и комуналних делатности, у циљу ефикасног, одрживог и рационалног коришћења вода, заштите од штетног дејства вода и заштите вода.

Учеснике скупа поздравио је председник Скупштине општине Чајетина Милоје Рајовић, упознавши их са студијом о стању вода на подручју наше општине, коју је радио Рударско геолошки факултет из Београда, на основу које је урађено доста важних пројеката.

„Урадили смо пројекат пречишћавања отпадних вода на Златибору и потписали уговор са фирмом „Јединство“ из Севојна. Имали смо разумевања и од страних донатора за овај пројекат, па смо добили донацију од милион ипо еура. Надам се да ће за неких годину, најдаље годину ипо дана имати савремен систем за пречишћавање отпадних вода“, каже Рајовић.

Он додаје да општина Чајетина има добру сарадњу са градом Ужицем, а решеним имовинско правним односима створена је могућност за изградњу заједничког водовода за снабдевање ова два места.

Извор: Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs


There are many unlawful people who attempt to sell some production of a bad quality, not only replica watches sale. To determine the lawfulness of these operations you can find some online News on replica watches sale resources related to that problem. You ought to understand that you buy some replica watches, so do not think that it will excellently work for hundred years. rolex replica sale are known for their design and outstanding quality and it is the dream of many to wear it on the wrist and flaunt it in style. The name rolex replica sale itself conjures up an image of grandeur and class and they have fascinated people all over the world with their appearance, exclusive mechanism and precision in timing. Among the major rolex replica sale brands, Rolex holds a very important position for its lovely designs and superior quality.