Постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору у функцији од почетка 2018. године

Постројење за пречишћавање отпадних вода на Златибору у функцији од почетка 2018. године

timthumb (1)

Уговор за изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору потписан је данас између ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина и конзорцијума фирми Јединство – Хидроинжењеринг – Беохидро, а председник општине Чајетина потписао је са Центром за међународну сарадњу и развој Републике Словеније уговор о донацији, вредан 1,5 милиона еура. Завршетак радова и пуштање у рад овог постројења планиран је за 2018. годину. Општина Чајетина је у претходном периоду обезбедила сву потребну инфраструктуру, и вредност целог пројекта износи око 10 милиона еура. ЈКП „Водовод Златибор“ биће корисник Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору.

Општина Чајетина финансираће изградњу Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору, уз помоћ донације Владе Републике Словеније. Од 4,4 милиона, Центар за међународну сарадњу и развој Републике Словеније донирао је 1,5 милиона еура. Са радовима који су већ у претходном периоду урађени, вредност целе инвестиције биће око 10 милиона еура.

DSC_0625-Large„Све смо спремили за почетак радова на изградњи овог постројења. Једино још чекамо сагласност министарства како би ово земљиште пренели на локалну самоуправу, како би спремили локацијску и грађевинску дозволу за изградњу. Надам се да ће бити разумевања од стране надлежних, како би наша општина могла нормално да функционише и како не би сваки пут када радимо капиталне пројекте, долазили у исти проблем са спорним земљиштем. Вредност целе инвестиције је око 10 милиона еура, што је за овако једну малу општину велики новац, али ми смо једним добрим домаћинским пословањем успели да у последњих неколико година све припремимо. Бићемо међу првим локалним самоуправама у Србији које ће имати потпуно заштићену животну средину“, каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

DSC_0620-Large„Република Словенија је располажена да помаже Србије тамо где ми мислимо да вреди улагати, а Србија помаже и нама, тако да ми имамо партнерски однос. Помажемо вашој земљи на путу ка Европској унији, а посебно на очувању животне средине, чије пројекте радо подржавамо. У Чајетини смо нашли одговорне партнере који имају интерес да нешто ураде за своју општину и своје становништво и тако смо закључили да је општина Чајетина вредна да добије донацију од 1,5 милиона еура за Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору и веома нам је битно да дође до сарадње између локалних предузећа и словеначких знања“, каже Гашпер Јеж, директор Центра за међународну сарадњу и развој Републике Словеније.

DSC_0623-Large

„У првој фази је пројектовање и добијање грађевинске дозволе, коју очекујемо до краја лета, како би наш партнер, предузеће Јединство, могло на јесен да почне са бетонским радовима и изградњом технолошке и административне зграде. На пролеће почињу радови на монтирању опреме, док се за годину и по планира почетни рад постројења, који ће трајати до 9 месеци, како би почетком 2018. године предали објекат инвеститору“, наглашава Борис Савник, директор Хидроинжењеринг доо.

Предузеће Јединство из Севојна изводиће радове, јер поседује референцу за израду фабрика за прераду питких вода, а већ раде и једно постројење за пречишћавање отпадних вода у Обреновцу. Са словеначком привредом већ има добру сарадњу и успешне резултате.

DSC_0624-Large

„Ја мислим да Јединство стварно има све потребе услове да радове изведе квалитетно и на време. Радићемо грађевинске радове, а вероватно и монтажу једног дела опреме. Имамо људе који знају како се то ради, и пре свега, имамо искуство на оваквим пројектима“, каже Мића Мићић, директор Јединства.

Процедура пројектовања и изградње Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору траје већ неколико година. Општина Чајетина одрадила идејно решење, одредила локацију, урадила приступни пут и трафостаницу, како би се стекли сви потребни услови за изградњу овог постројења, чији ће корисник бити ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина.

DSC_0622-Large

„СО Чајетина донела је одлуку да ЈКП „Водовод Златибор“ буде нослац посла изградње постројења, што значи да ћемо ми спровести јавну набавку за избор најповољнијег понуђача за пројектовање и израду главног пројекта за добијање грађевинске дозволе. По пројеку, изградња ће трајати 870 дана – 600 за радове и 270 дана за пробни рад. Наше предузеће ће од извођача радова добити један нови камион и теретно возило, што ће олакшати наш даљи рад“, нагласио је Раде Јовановић, директор ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина.

У плану је изградња и постројења за пречишћавање отпадних вода за Сирогојно, Мачкат и Чајетину, где је највећа концентрација становништа, као и отпадних вода. Када се ово реализује, Стаматовић тврди да ће општина Чајетина бити прва еколошка општина у Србији.

Извор: Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs


There are many unlawful people who attempt to sell some production of a bad quality, not only replica watches sale. To determine the lawfulness of these operations you can find some online News on replica watches sale resources related to that problem. You ought to understand that you buy some replica watches, so do not think that it will excellently work for hundred years. rolex replica sale are known for their design and outstanding quality and it is the dream of many to wear it on the wrist and flaunt it in style. The name rolex replica sale itself conjures up an image of grandeur and class and they have fascinated people all over the world with their appearance, exclusive mechanism and precision in timing. Among the major rolex replica sale brands, Rolex holds a very important position for its lovely designs and superior quality.